Formålet med projektet er at udvikle og afteste praksisnære, videnskabeligt underbyggede og omkostningseffektive metoder til kortlægning dræningstilstand og drænanlæg på markniveau. Herved skabes basis for arealmæssigt målrettede drænprojekter og veldrænet jord der øger landmanden økonomiske resultat.
Projektets formål opnås gennem konkrete markforsøg, hvor der ved jorden gennemføres grundig monitorering af dræningstilstanden ved hjælp af grundvandspejlinger og jordvandsmålinger. Dette sammenlignes med lettere tilgængelige mål for dræningstilstanden kortlagt ved remote sensing med drone og satellit. Remote sensing kortlægning foretages dels med termisk kamera monteret på drone, dels ved brug af radarmålinger og index for jordvand (NDWI) målt fra satellit. Derved testes ”remote sensing” metodernes evne til at afsløre jordens dræningstilstand, og metodernes sensitivitet samt essentielle målekriterier identificeres.
Et vigtigt element i screeningen af om de lokaliserede afvigende områder i marken skyldes utilstrækkelig dræning er, at drænkort er digitaliseret ensartet og samlet i en digital drændatabase. Således udarbejdes der i projektet retningslinjer for, hvordan dette kan gøres i praksis.
NB. Projektet sker i samarbejde med Københavns Universitet. Leverancerne på dette site relateres til aktiviteter, der omhandler kortlægning af dræningstilstanden fra satellitter samt digitalisering af dræn.
Rapporten indeholder resultaterne af kortlægning af områder i marken med dårlig dræningstand ved brug af NDWI-indekset samt Sentinel-1 basckscatter radardata.
Korpernikus-kataloget er en samling af user cases om brugen af frit tilgængeligt satellitdata. Denne user case beskriver mulighederne i satellitdata som en tidslig og omkostningseffektiv kilde til at identificere og kortlægge vandlidende marker.
Den nye SatHub version har forbedret identificeringen af skyer. Det øger kvaliteten i satellitbillederne, særligt for Normalized Difference Water Index (NDWI), der downloades via SatHub. Forfattere: Peter Fogh, Christian Oxvig og Donjeta Runjeva, SEGES.
Landmand Thomas Graugaard fra Thyholm har valgt at få sine gamle drænkort digitaliseret. Er der nye våde pletter i marken, tager han mobilen frem og studerer drænkortene på en app.
Digitaliser dine drænkort og gem dem i dit markstyringsprogram. Så har du alle markens drændata samlet et sted. Med mobilen i hånden kan du nemt finde dræn og brønde i marken, når de skal efterses.
Landmand Thomas Graugaard har valgt at få sine gamle drænkort digitaliseret. Landinspektør Morten Linnemann Madsen fra LandboThy har hjulpet ham at digitalisere drænene ud fra gamle drænkort.
Notat, hvori der beskrives behov og attributter til en digital drændatabase, der kan optimere de tilgængelige produkter og forbedre kvaliteten i det digitale drændata.